Guvernul a aprobat, joi, înființarea a 230 de centre de evaluare COVID-19 în România. Primul pas, în momentul în care ați fost confirmat pozitiv cu COVID-19, în special dacă aveți simptome, este să anunțați medicul de familie care vă va ghida în legătură cu următorii pași.
În cazul în care vă simțiți rău, sunați la 112 pentru a solicita testarea acasă sau la camera de gardă. Dacă testul iese pozitiv, veți rămâne sub supravegherea medicului de familie, doar în cazul în care nu aveți sau aveți mai puțin de doi factori de risc.
Dacă însă aveți doi factori de risc, vă veți putea prezenta la unul dintre centrele de evaluare nou înființate unde veți fi supus analizelor medicale, vi se va măsura temperatura, saturația de oxigen, vi se va lua tensiunea și vi se vor evalua simptomele. Este posibil să vi se facă și o radiografie pentru a vedea dacă plămânii sunt afectați.
După toată această evaluare, medicul va putea stabili o schemă de tratament și va putea prescrie inclusiv antivirale, medicamente care până acum erau disponibile exclusiv în spitale.
Simptomele noii variante au fost descrise ca fiind ”extrem de ușoare” de către medicii din Africa de Sud, care au depistat pentru prima oară Omicron. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Însă… persoanele vârstnice pot avea simptome mult mai severe. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)
Oboseala și epuizarea sunt doar câteva dintre simptomele specifice noii variante a coronavirusului. Însă simptomul comun pe care îl au persoanele infectate cu Omicron este durerea în gât, urmat de congestie nazală, tuse uscată şi mialgie care se manifestă prin dureri lombare.
”Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.